ulu itulau - 1

tala fou

O le Saienisi i tua atu o Tryptophan: Fa'amatalaina mea lilo o le Amino Acid

Tryptophan, o se amino acid taua, ua leva ona fesoʻotaʻi ma le tulemoe e mulimuli i se taumafataga o le Aso Faafetai. Ae ui i lea, o lona sao i le tino e sili mamao atu nai lo le faʻaosoina o moe pe a uma le taumafataga. Tryptophan o se poloka faufale taua mo polotini ma se muaʻi i le serotonin, o se neurotransmitter e faia se sao taua i le faatonutonuina o lagona ma le moe. O lenei amino acid o loʻo maua i meaʻai eseese, e aofia ai pipi, moa, fuamoa, ma meaʻai susu, ma avea ai ma vaega taua o le paleni taumafa.
CE561229-967A-436d-BA3E-D336232416A0
L-TryptophanO le Aafiaga i le Soifua Maloloina ma le Soifua Maloloina Faʻaalia:

Fa'asaienisi, tryptophan o se α-amino acid e taua mo le soifua maloloina o tagata. E le gaosia e le tino ma e tatau ona maua mai meaʻai. O le taimi lava e faʻaaogaina ai, e faʻaaogaina le tryptophan e le tino e faʻapipiʻi ai polotini ma o se mea muamua foi i le niacin, o se vitamini B e taua mo le metabolism ma le soifua maloloina atoa. E le gata i lea, o le tryptophan ua liua i le serotonin i le faiʻai, o le mea lea e masani ona fesoʻotaʻi ma lagona o le malolo ma le soifua manuia.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le tryptophan e taua tele i le faʻatonutonuina o lagona ma le moe. Serotonin, lea e maua mai i le tryptophan, ua iloa e iai sona aafiaga fa'afilemu i le fai'ai ma e a'afia i le fa'atonutonuina o lagona, popole, ma le moe. O le maualalo o le serotonin e feso'ota'i ma tulaga e pei o le atuatuvale ma le popolevale. O le mea lea, o le faʻamautinoaina o le taumafaina lelei o le tryptophan e ala i meaʻai e taua tele mo le faʻamautuina o le maualuga o le serotonin maualuga ma le soifua manuia o le mafaufau atoa.

E le gata i lea, o le tryptophan ua avea ma autu o le tele o suʻesuʻega e suʻesuʻe ai ona aoga faʻapitoa. O nisi suʻesuʻega e faʻaalia ai o le faʻaopoopoga o le tryptophan e mafai ona aoga mo tagata taʻitoʻatasi e iai faʻafitauli o le mafaufau, e pei o le atuatuvale ma le popole. E le gata i lea, o le tryptophan ua suʻesuʻeina mo lona tulaga gafatia i le faʻaleleia atili o le moe ma le puleaina o le moe. E ui ina mana'omia nisi su'esu'ega ina ia malamalama atoatoa i le tele o ona a'afiaga fa'afoma'i, o lo'o fa'aauau pea ona su'esu'e e le sosaiete fa'asaienisi le fa'aogaina o le tryptophan i le fa'aleleia o le soifua manuia o le mafaufau ma lagona.
1
I le faaiuga, o le matafaioi a le tryptophan i totonu o le tino e oʻo atu i tua atu o lona fesoʻotaʻiga ma le tuemoe pe a maeʻa le Aso Faʻafetai. I le avea ai o se poloka faufale taua mo polotini ma se muai i le serotonin, o le tryptophan e taua tele i le faatonutonuina o lagona, moe, ma le soifua manuia o le mafaufau atoa. Faatasi ai ma suʻesuʻega faifaipea i lona malosi faʻapitoa, o loʻo faʻaauau pea ona faʻamatalaina e le sosaiete faʻasaienisi mea lilo o lenei amino acid taua ma lona aʻafiaga i le soifua maloloina o tagata.


Taimi meli: Aukuso-07-2024